Hijama Cupping. Wat is Hijama?

Cupping is een vorm van massage met invloed op de beweging van energie (Qi), het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.

Tijdens een behandeling worden er cups op de huid geplaatst, waarna deze vacuüm gezogen worden middels een pompje. Na een paar minuten worden de cups verwijderd en worden er kleine krasjes op de huid gemaakt. Vervolgens worden de cups teruggeplaatst en wordt er een beetje bloed uit het lichaam gezogen.  

Met het terugplaatsen van de cups op de meridianen worden deze ontdaan van stagnaties wat resulteert in een betere doorbloeding en verlichting van de klachten. Verder zorgt Hijama ervoor dat de vele toxische stoffen en dode bloedcellen uit het lichaam verwijdert worden. Het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, waardoor het lichaam efficiënter functioneert. Deze effecten zijn blijvend omdat het lichaam erna beter blijft ontgiften. Natuurlijk moet ook een gezonde levensstijl aangehouden worden.  


Binnen de Oosterse en Islamitische geneeskunde is Hijama en Cupping een veelvuldig gebruikte zuigtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen van diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.
Hijama (Cupping) is afgeleid van het woord ''hajm'' wat in het Arabisch zuigen betekent. Cupping is een methode waarbij een glazen of kunststof cup op bepaalde punten op de huid geplaatst wordt en vacuüm wordt getrokken. Hierdoor worden meridianen ontdaan van stagnaties en wordt lokaal een sterke doorbloeding bereikt. Deze vergeten therapie werd al gebruikt door de oude Egyptenaren en in het verre Oosten.
Tijdens de Hijama en Cupping behandeling worden cups gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijnen, kwalen en ziektes worden verzacht en/of verwijderd.
Omdat meer dan 70% van alle ziekten, pijn en kwalen het gevolg zijn van bloed dat niet in staat is om bepaalde delen van het lichaam te bereiken, zorgt een Hijama en/of Cupping behandeling er wel voor dat het bloed deze delen van het lichaam wel bereikt. Hijama en Cupping hebben een enorme dieptewerking en is de behandeling vooral effectief in de bestrijding van pijn, kwalen en meer dan 72 ziektes. Hijama en Cupping is een vorm van acupunctuur de gericht is op de beweging van de energie, het bloed, lichaamsvloeistoffen en verbeterende voedsel en zuurstofopname in de cellen. Na een behandeling worden nieuwe rode bloedcellen gevormd in uw lichaam.
Bij Hijama of Cupping kunnen diverse technieken worden gebruikt afhankelijk van de klachten.

  • Droge cupping,
  • Bindweefsel Massage
  • Natte Cupping (Hijama) deze valt onder de Sunnah.


Niet iedereen mag een Hijama behandeling ondergaan

Voor de vrouw:

  • Als je zwanger bent (dit hoormoonproces mag niet verstoord worden)
  • Tijdens je menstruatie (i.v.m. verlies van bloed) ik raad het aan om de eerste 3 dagen liever niet de behandeling te ondergaan en dit is ook per vrouw afhankelijk, het is een advies.


Zowel voor de mannen als vrouwen:

  • Wanneer je onder behandeling voor kanker bent (dit proces mag niet verstoord worden)
  • Bij ernstige hartklachten
  • Bij een te lage bloeddruk
  • Bij gebruik van bloedverdunners altijd in overleg